Här har vi samlat lite recept på de vanligaste sorterna frukter och bär som man kan göra vin på:
Äpple
13 kg äpplen
500 g krossade nypon
5 kg socker
Päron
13 kg päron
6 kg socker
Jordgubbar
8 kg jordgubbar
6 kg socker
Hallon
10 kg hallon (skogshallon ger mer smak)
6 kg socker
Björnbär
10 kg övermogna björnbär
6 kg socker
Körsbär
8 kg körsbär
6 kg socker
Blåbär/Lingon
6 kg blåbär
4 kg lingon
6 kg socker
Fläderblom
2-3 liter fläderblommor (lätt pressat, utan själkar)
1 kg russin
Saften från 4 citroner
6 kg socker
Fläderbär
6 kg fläderbär
Saften från 3 citroner
6 kg socker
Krusbär
7 kg krusbär
6 kg socker
Vinbär
3 kg röda vinbär
3 kg svarta vinbär
6 kg socker
Slånbär
6 kg slånbär (frostnupna, eller frys och tina)
6 kilo socker
Plommon
10 kg plommon (mosade, utan kärnor)
6 kg socker
Vindruvor
10 kg vindruvor (syrliga, mosas)
4,5 kg socker
Nypon
7 kilo nypon (krossas)
Saften från 3 citroner
6 kg socker
Björksav
18 liter björksav (se nedan)
1 kg russin
Saften från 8 citroner
5,5 kg socker
Efter lövsprickningen: Borra ett litet hål, ca 2-3 cm djupt, i en björkstam. Stoppa in en slang vars andra ände går till en 5- litersdunk. Täta runt öppningen i dunken.
Ta max 5 liter från varje träd, täta ordentligt med träplugg eller kork efteråt. Tänk på att allemansrätten inte gäller björksav!