Ölbryggningstermer

Det är lätt att känna sig förvirrad i ölets värld med alla konstiga ord och begrepp. Men lugn, vi hjälper dig att reda ut några av de vanligaste!

EBC

EBC står för European Brewing Convention och handlar om hur mörkt ölet är. Ju högre värde, desto mörkare öl. En ljus lager ligger ofta runt 4 EBC, medan en Imperial Stout kan nå ända upp till 140. EBC används både för att beskriva ölets färg och färgen på malten (den där siffran du ser på maltförpackningen).

I USA kör man dock på något annat – SRM (Standard Reference Method). Det är nästan samma sak; skillnaden ligger mest i hur det mäts. Om du vill omvandla mellan systemen är det lätt gjort:

  • EBC x 0,508 = SRM
  • SRM x 1,97 = EBC

En äldre skala som är lite släkt med SRM är Lovibond. Där använder man färgade glasskivor som referens. Men nuförtiden har EBC och SRM i princip tagit över.

IBU

International Bitterness Units (IBU) mäter hur bitter en öl är – enkelt, eller hur? Det styrs av alfasyrorna i humlen. Hur mycket alfasyra finns det? Hur länge kokar humlen i vörten? Och hur påverkar jästningen? Allt detta spelar roll för hur mycket av den där beskan som hamnar i ölet.

Det går också att tillsätta humle under jäsningen – det kallas torrhumling. Ju tidigare du gör det, desto mer påverkar det beskan (och därmed IBU-värdet). Men om du väntar till slutet får du mest arom istället för beska. Praktiskt!

Flockulering

Låter lite som en trollformel, eller hur? Men flockulering handlar om hur jästen klumpar ihop sig mot slutet av processen. Det är faktiskt ganska bra – när jästen klumpar sig sjunker den till botten och ölet blir klarare. Dock gäller det att jästen inte börjar flockulera för tidigt, för då kanske den inte hinner äta upp allt socker som behövs för ölets smak.

Gravity

Här snackar vi inte rymdfysik, utan densitet. Det handlar om hur mycket socker det finns i vörten (eller ölet) jämfört med vatten. Genom att hålla koll på densiteten kan du se hur långt jäsningen har kommit – och till slut räkna ut alkoholhalten.

  • OG (Original Gravity): Densiteten innan jäsningen drar igång.
  • FG (Final Gravity): Densiteten när jäsningen är klar.
  • SG (Specific Gravity): Det aktuella värdet när du mäter.

För att mäta gravity använder man en hydrometer (eller jäsmätare). Ju mindre socker som finns kvar i ölet, desto djupare sjunker hydrometern i vätskan. Vill du räkna ut alkoholhalten? Använd den här formeln:
(OG - FG) x 0,105 x 1,25 = volymprocent alkohol